Welkom op de website van ons Europees Leven Lang Leren project

 


"Bouwgerelateerd taalonderwijs voor geïmmigreerde werknemers"

 

 

Reden voor dit project

 

De bouwsector heeft te maken met een hoge mate van migrerende werknemers, met name in West-Europese landen. In deze landen blijkt het steeds moeilijker om geschoolde en ongeschoolde werknemers te werven in de binnenlandse markt, in het land zelf.

Demografische veranderingen in de sector en het imagoprobleem zijn uitdagingen voor de toekomst. De gemiddelde leeftijd van de werknemers in de bouwsector is relatief hoog en in de komende jaren zal een groot deel van de beroepsbevolking dus met pensioen gaan. Het zal een grote uitdaging zijn om deze gepensioneerden te vervangen op de middellange en lange termijn.

Oostenrijk: 264.000 mensen in de bouw *; 27% van hen zijn niet-Oostenrijkse burgers uit voormalig Joegoslavië en Turkije**

 

Duitsland: 1,8 miljoen mensen in de bouw. De migranten komen uit Turkije, Polen, Roemenië en Bulgarije.

Spanje: 1,7 miljoen mensen in de bouw, 21,3%. 352.900 mensen komen uit het buitenland. Migranten komen uit Marokko, Bulgarije en Polen.

Frankrijk: 1,7 miljoen mensen in de bouw, ongeveer 14% (200.000) is migrant en afkomstig uit Portugal, Turkije en Marokko.

Nederland: 461.000 mensen in de bouw, ongeveer 6% is migrant uit Turkije, Marokko, Suriname en Polen.

Verenigd Koninkrijk: 2 miljoen mensen in de bouw. Migrerende werknemers vormen 6 - 10% van de beroepsbevolking, in de grotere steden in sommige gevallen meer dan 25%. Voorafgaand aan de economische recessie in de bouw in 2007/2008 waren er ongeveer 350.000 migranten in de bouwsector (volgens Constructionskills). Meer dan 100.000 migranten hebben zich aangesloten bij de Britse bouwsector in het laatste decennium: Polen, Litouwen en Roemenië.

Europese Unie: 14,8 miljoen mensen in de bouw, deze vertegenwoordigen 7,5% van de totale Europese beroepsbevolking.

* De cijfers voor 2009 voor alle sectoren bouw, bron: FIEC; cijfers van migranten: de ramingen van de ministeries, de EU-bouw; ** Vakantie & Severance Pay Fonds van de bouwvakkers.

Experts schatten in dat in landen als Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje migrerende werknemers ongeveer 50% van de gehele beroepsbevolking op bouwplaatsen vertegenwoordigen. In sommige delen van de bouwactiviteiten, bedraagt het aandeel ​​80 - 90%. Deze cijfers komen niet overeen met de officiële gegevens volgens welke migranten automatisch beschouwd worden als de eigen onderdanen als ze het staatsburgerschap van het gastland hebben aangenomen.

Access e-learning platform

English

TOOLBOX (UK)

Accès plate-forme de e-learning

Français

BOITE À OUTILS (FR)

Toegang tot e-learning platform

Nederlands

TOOLBOX (NL)

Acceso plataforma de e-learning

Espana

TOOLBOX (ES)

Zugang zur E-Learning Plattform

Deutsch

TOOLBOX (DE)

Druckversion Druckversion | Sitemap Diese Seite weiterempfehlen Diese Seite weiterempfehlen
© Berufsförderungswerk der Bauindustrie NRW gGmbH

Erstellt mit 1&1 IONOS MyWebsite.