Doelstellingen en producten

In het project worden lesmaterialen ontwikkeld voor taalonderwijs afgestemd op de specifieke behoeften van laaggeschoolde arbeidsmigranten. De materialen omvatten de volgende onderwerpen:  - vaktermen – taalgebruik m.b.t. veiligheid en gezondheid - sociale interactie met collega's.

 

Lesmateriaal

De leermiddelen die worden ontwikkeld zijn onder andere een video (zoals het voorbeeld hieronder) en ondersteunende teksten voor elk van de 3 thema's. Dit kan gebruikt worden als een soort van Toolbox in de elektronische leeromgeving.

 

De lesmaterialen in worden ontwikkeld in de volgende talen: DE, EN, ES, FR en NL zullen eenvoudige teksten bevatten. De belangrijkste behoefte is begrip van de termen en de spreekvaardigheid (niveau A1 / 2).

 

Het lesmateriaal omvat video's en ondersteunende grammatica- en woordenschatoefeningen voor elk van de drie thema's. Het kan gebruikt worden als een toolbox, maar ook op een e-learning platform.
 

De materialen zijn beschikbaar in vijf talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans.

 

Leeromgeving

De materialen zijn ontwikkeld voor verschillende leeromgevingen:


• een klassikale omgeving, voor periodes van werkloosheid wanneer werknemers vaak door de uitzendbureaus naar een (taal)cursus worden gestuurd.

 

• In periodes van tewerkstelling kan het leren van talen rechtstreeks worden georganiseerd op de bouwplaats of in de buurt van de werkplek met behulp van mentoren, zoals leiders binnen een migranten gemeenschap die beschikken over de juiste taalvaardigheden van het gastland.

• Zelfstudie

 

De lesmaterialen hebben betrekking op 3 thema’s:


1. Bouwgerelateerde taalvaardigheden
2. Gezondheid en veiligheid op de bouwplaats
3. Sociale interactie in het dagelijks leven en op de werkvloer

 

Twee verschillende leeromgevingen

Het lesmateriaal kan gebruikt worden door een toenemend aantal migrerende werknemers op individuele basis /door de gemeenschap/door het bedrijf, de werkgever en in het beroepsonderwijs voor bouw-opleidingen en taalonderwijs voor werkloze migranten.

 

De materialen zullen worden ontwikkeld voor twee verschillende leeromgevingen:

Een klaslokaal-omgeving voor tijden van werkloosheid waarin migranten vaak door de uitzendbureaus op taalcursus worden gestuurd.

 

In periodes van veel werkgelegenheid kan het taalonderwijs rechtstreeks worden georganiseerd op de bouwplaats of in de buurt van de werkplek - bijvoorbeeld in keet-achtige klaslokalen op grote bouwplaatsen of in het weekend - met de hulp van mentoren bijvoorbeeld  'leiders' binnen een  migrantengemeenschap met een goede beheersing van de taal van het gastland.

 

Een mengsel van beide leeromgevingen is dat van het leren op de praktijk gerichte training plaatsen van multi-company training centra. Deze centra bieden trainingen voor leerlingen en bouwvakkers geïnteresseerd in bijscholing en opleiding gedurende het hele jaar, in veel gevallen met de financiële steun van de Raad Werkgelegenheid, andere openbare lichamen op de lokale, regionale of nationale niveau en / of het ESF.

 

 

Doel van het project

 

Het project heeft tot doel de taalvaardigheid van (laaggeschoolde) migrerende werknemers in de bouwsector te verbeteren door het ontwikkelen van lesmaterialen op het gebied van taal, die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften.

 

 

 Access e-learning platform

English

TOOLBOX (UK)

Accès plate-forme de e-learning

Français

BOITE À OUTILS (FR)

Toegang tot e-learning platform

Nederlands

TOOLBOX (NL)

Acceso plataforma de e-learning

Espana

TOOLBOX (ES)

Zugang zur E-Learning Plattform

Deutsch

TOOLBOX (DE)

Druckversion Druckversion | Sitemap Diese Seite weiterempfehlen Diese Seite weiterempfehlen
© Berufsförderungswerk der Bauindustrie NRW gGmbH

Erstellt mit 1&1 IONOS MyWebsite.